Beč uvodi posebne naljepnice za označavanje ugostiteljskih objekata s višekratnim posuđem

Beč obilježava Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane (29. rujna)

Hrpe plastike i aluminijskih folija nakon konzumiranja hrane naručene u restoranima uskoro bi u bečkim spremnicima za otpad i oko njih trebale postati prošlost. Grad Beč uveo je posebne naljepnice kojima će se od sada označavati ugostiteljski objekti koji koriste višekratno posuđe.

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, 29. rujna, inicijativa „United Against Waste“ uz potporu Grada Beča pokazuje kako se može podići svijest o problemu gubljenja i bacanja hrane. Golema količina hrane može se sačuvati ciljanim mjerama – boljim planiranjem menija, optimizacijom narudžbi te uključivanjem zaposlenika i gostiju.

Bečanke i Bečani koji drže do održivosti tako na prvi pogled mogu prepoznati ekološki osviještene ugostitelje. Naljepnicom „Mehrweggeschirr für Take-Away“ označeni su oni restorani u kojima se hrana za van može ponijeti u višekratnom posuđu koje restoran stavlja na raspolaganje ili u posuđu koje gost donese sa sobom.

Ugostitelji koji žele izbjeći stvaranje otpada i gomile jednokratne ambalaže naljepnice mogu besplatno naručiti putem online obrasca na stranicama Grada Beča i istovremeno se upisati u bečki plan ekološki odgovornih lokala kako bi ih građani lakše pronašli.

>>> Pročitajte još >>> U francuskim restoranima brze prehrane od 1. siječnja 2023. zabranjena upotreba jednokratnog posuđa

  • Putem online obrasca ugostitelji ne naručuju samo naljepnice, već se istovremeno upisuju u bečki plan ekološki odgovornih lokala 

„Naljepnice skreću pozornost na najprihvatljiviji način pakiranja: višekratnu ambalažu koja se uvijek iznova može koristiti, čime se štede resursi i izbjegava gomila otpada“, objašnjava bečki gradski vijećnik za zaštitu klime Jürgen Czernohorszky.

Posljednjih godina, posebice tijekom i nakon zdravstvene krize, korištenje hrane za van naglo je poraslo. Iako je praktično, jednokratna ambalaža stvara velike količine otpada koje se često bacaju i izvan spremnika te završavaju u prirodi.

Lakše pronalaženje ekološki osviještenih ugostitelja

Zahvaljujući dvjema različitim naljepnicama, koje su izrađene u suradnji s Gospodarskom komorom Beča, korisnici odmah vide nudi li lokal vlastito višekratno posuđe ili prihvaća posuđe gostiju. Višekratne alternative postoje i za kavu za van, sushi kutije pa čak i pakiranje pizza.

Žuta naljepnica „Ponesi u svom višekratnom posuđu“ („Nimm's mit in deinem Mehrweggeschirr“) označava ugostiteljske objekte koji svojim gostima omogućuju korištenje vlastitog (čistog) posuđa, dok se zelena naljepnica „Obrok u našem višekratnom posuđu“ („Mahlzeit mit unserem Mehrweggeschirr“) koristi za restorane koji gostima ustupaju vlastito višekratno posuđe.

  

Naljepnice se postavljaju na ulaz, izlog ili šank te pomažu u podizanju svijesti o ekološkim alternativama. U Gradu Beču ističu kako su višekratni sustavi ekološki povoljniji od jednokratnih – već nakon 10 korištenja, čak i uz potrošnju vode i energije za pranje.

Ugostiteljima su dostupni i info letci s QR-kodovima, tekstualni predlošci i mogućnost oglašavanja u jelovnicima, a gosti ih mogu koristiti za širenje inicijative.

U sklopu inicijative „Natürlich weniger Mist“ Grad Beč provodi različite projekte i aktivnosti u području sprječavanja nastanka otpada, očuvanja resursa i poticanja održivog načina života. Najnovijim projektom cilj je smanjiti sve veće količine plastičnog i kartonskog otpada te poticati kulturu višekratnog korištenja, koja već nakon deset upotreba postaje ekološki isplativija od jednokratnih rješenja.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Znate li koji zagrebački ugostitelji sudjeluju u projektu „Ponesi svoje!“?

Cilj projekta „Ponesi svoje!“ je poticanje upotrebe višekratnih umjesto jednokratnih plastičnih spremnika i čaša za hranu i piće „za van“. Time se smanjuje ukupna količina plastičnog otpada, posebice jednokratne plastike koja se inače učestalo koristi pri takvoj vrsti ugostiteljske usluge.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER